neděle 30. března 2014

Mothers' Day




V Anglii je dnes svátek matek, tak posílám pozdravy a blahopřání i do Čech ...



sobota 29. března 2014

Háčkovaná dečka

 
 


Konečně se mi podařilo uháčkovat něco do jídelny. Plánovala jsem nějaký výrobek již dříve, ale nakonec z toho byl nejdřív sedák na stoličku na chodbu a pak polštář na zahradu.

Na stole v jídelně se mi už nelíbila proutěná podložka, tak jsem zkusila uháčkovat novou. Rozmýšlela jsem se mezi růžovou a tyrkysovou a jsem moc ráda, že jsem se nakonec rozhodla pro tu druhou variantu. S béžovou kostkou i puntíkem, které teď dávám na stůl se mi moc líbí.




 Opět jsem použila Paris a háček číslo 4. Původně jsem chtěla udělat stejný vzor, jako na své oranžové dečce, ale jelikož jsem si návod nenapsala, neměla jsem teď trpělivost počítat, jak přesně jsem háčkovala. Takže tato dečka nakonec vypadá trochu jinak.



Tentokrát jsem si ale postup psala, tak pokud by měl někdo zájem, tady je návod:

5 řet. ok spojit do kroužku 
1.řada      18 dl.sl.
2.            *1 dl.sl.1řet.oko* 18x
3.            *2dl.sl. pod řet.oko,1 řet.oko* 18x
4.            *3dl.sl. pod řet.oko, 1řet.oko* 18x
5.             1dl.sl. nad každý dl.sl. a pod řet. oko
6.             *3dl.sl.sháčkovat, 4 řet.oka*
7.             *4dl.sl. pod 4 řet.oka, 1dl.sl. nad  sháčkované 3 dl.sl.     
8.             *1dl.sl. 1 řet.oko, vynechat jeden sloupek, 1dl.sl.* 5x 1 řet.oko 1dl.sl. do samého oka jako předešlý dl.sl., opakovat od * dokola
9.             2 dl.sl. pod každé řet.oko
10.           *3dl.sl. sháčkovat, 3 řet. oka*
11.           *3dl.sl.pod 3řet.oka, 1dl.sl.nad 3 dl.sl.*
12.           *2 oka vynechat, 5 dl.sl. do 3.oka, 2oka vynechat, kr.sl. do 3.oka
 
 


Je to první dečka, ze které jsem opravdu nadšená, protože z téhle bavlny má tu správnou 'tloušťku' a hezky drží tvar.




My tu tento víkend máme 20 stupňů, tak jdu ještě užívat sluníčka. Mějte všechny hezký víkend, Jana


čtvrtek 27. března 2014

Angry bird



'K' má teď rád cokoli s Angry Birds, tak jsem se zaradovala, když jsem přes Pinterest našla tento návod na Nerdigurumi.com. Zdál se lepší, než jaké jsem dosud viděla, tak jsem ho chtěla vyzkoušet. Navrhla jsem proto K, že mu červeného Angry Bird uháčkuji, ale po jeho reakci na háčkovanou včelku jsem očekávala, že moc nadšený nebude. Překvapilo mě proto, že se pro tuto háčkovanou variantu úplně nadchnul a chtěl, abych hned začala. A určitě si dovedete představit, že mě nemusel dlouho přemlouvat :)




Byla to nádhera háčkovat pro změnu podle návodu. Na hračky si obvykle dělám vzory sama, což ovšem znamená několik pokusů, párání a nadávání, když se něco povede, ale já si nenapíšu, jak přesně jsem háčkovala :) Tentokrát jsem jen dělala, co bylo napsáno a naštěstí byl návod napsaný dobře, tak se nenaskytly žádné problémy. Jedinou změnu, kterou jsme udělala bylo obočí. V návodu bylo z filcu, ale než se s ním stříhat, bylo jednodušší ho uháčkovat taky.





Byl to tedy takový rychlý projekt, hotový během večera u televize. Dala jsem ho v noci vedle K do postele jako překvapení a to bylo ráno radosti :) 
 
 

 
A k mému překvapení se stala momentálně nejoblíbenější hračkou:
 
 



Hezký den, Jana

úterý 25. března 2014

Slunečná neděle



 Po sobotním dnu stráveném doma jsme se potřebovali v neděli trochu provětrat. Na trička to sice nebylo, ale celý den krásně svítilo sluníčko. Máme tu výhodu, že bydlíme 10 minut autem od moře, tak když nevíme, kam jet, zajedeme do nějakého městečka na pobřeží, kde je vždy na co koukat.
Moře bylo klidné a sluníčko se v něm odráželo úplně jako v létě. Nádhera! Už se moc těším, až se oteplí ještě víc a budeme si moc dát na pláži picnic. Většinou to poprvé zvládáme na 1. května, tak uvidíme, kdy nám to počasí dovolí letos :)
 
 

 
'K' má teď 'fotografické období', takže musí pořád všechno dokumentovat :)
Plážové domky jsou ještě na promenádě, ale za chvíli už pomine risk bouřek a velkých přilivů, tak se přesunou na pláž.
 
 

 
 
Parky jsou ještě po zimě takové omšelé, ale jaro už je všude vidět. 





 

Doufám, že jste si víkend hezky užili a snad se v Čechách počasí brzy umoudří!! Jana
 

neděle 23. března 2014

Pohodová sobota


Včera bylo slunečno, ale docela chladno. Rozhodli jsme se proto, že si uděláme takový líný den doma. 'K' byl taky spokojený, protože je většinou po týdnu ve škole unavený, takže nám dá občas práci ho přemluvit, když chceme někam jet. Využila jsem klídku a roztřídila bavlny. Původně jsem plánovala utřídit všechen háčkovací materiál, ale nakonec jsem zvládla jen Sněhurku.



Třídění mě moc nebaví, ale je občas potřeba, protože hned vidím, jaké barvy mi chybí a musí se dokoupit. Mám ráda mít výběr různých odstínů barev, i těch, které normálně nepoužívám. Můžu se tak pustit do jakýchkoli menších prací bez toho, abych musela něco objednávat a čekat, než materiál dorazí. Zvlášť kupuji materiál jen na větší projekty. Proto většinou dělám vše že Sněhurky, protože kupovat tolik barev i v jiných značkách by mě finančně zruinovalo. 

Klídek ale netrval moc dlouho, nevyhnula jsem se hraní s Legem:
 
 

A pak pomáhání s domácím úkolem. Děti dostaly ve škole polystyrénové vajíčko a měli ho s rodiči nazdobit. 'K'' z něj chtěl udělat včelu, tak jsem se nabídla, že mu na vajíčko uháčkuji pruhatý povlak, ale měli jste ho slyšet: HÁČKOVANÁ  včela??!?! Vždyť by se mi všichni smáli! Není nad to, když se vaše dítě stydí za vaší nejoblíbenější činnost :)))) vzpomněla jsem si ale, že jsme jako malé omotávaly se sestrou vajíčka bavlnkama, tak jsem tuto možnost navrhla a prošla....
 
 

Taky jsem dělala DVA výrobky z kynutého těsta, což u mě není moc obvyklé, protože bohužel nepatřím k těm, pro které je vaření a pečení zábava a relaxace:((
Ale tento chléb zvládám dost pravidelně i já, protože se vůbec nemusí válet těsto. Jenom večer vše zamíchám do mísy, nechám přes noc vykynout, ráno vyklopím do hrnce, upeču a k snídani je čerstvý domácí chleba.
A domácí pizzu si přál 'K' k večeři, protože s ní rád pomáhá, ale tentokrát jsem hnětení těsta nechala na pekárničce. 
 
 


Já vím, že na hodně lidí by takový den bylo málo akční, ale my jsme si ho všichni moc užili!

středa 19. března 2014

Růžový háčkovaný kulaťák




 Hezký den milé blogerky. O víkendu jsem dokončila svůj druhý jarní výrobek - tento kulaťák. Původně jsem chtěla něco do jídelny, ale nakonec jsem se pustila do polštáře do obýváku. Už dlouho jsem si chtěla uháčkovat kulatý růžový polštář, ale teď se obávám, že tento je růžový až moc :)) nevím, co jsem si ale představovala, vždyť jsem na něj vybrala dva odstíny růžové :) Ale snad si zvyknu ..... v opačném případě se bude muset párat .....




 V této fázi jsem ze své práce byla ještě nadšená:




 Stejně jako sedák na stoličku, i tento polštář se háčkoval krásně. Opět jsem použila Paris, ale tentokrát háček č. 4. Vzor je jednoduchý - uháčkuje se kruh z dlouhých sloupků, které se ale vpichují pouze do zadních částí ok. Když má kruh potřebnou velikost, tak se do předních častí ok uháčkují polosloupky. Dva polosloupky do každého oka.




...... ale po dokončení už jsem si tak jistá nebyla :) Pořád se mi líbil, ale bylo mi už jasné, že do obýváku nepůjde:







Ale pak jsem ho zkusila dát a ven a ....... venku na zahradním nábytku vypadá nádherně ...... přesně tak, jak jsem si představovala. Prostě asi potřebuje sluníčko, aby mohl vyniknout v celé své kráse :)
 
 


Takže spíše než jarní polštář do obýváku to bude můj letní zahradní polštář :) a to je na ručních pracech krásné, ale zároveň  někdy dost frustrující - člověk nikdy neví, jak co dopadne a co mu nakonec vyjde :) 

neděle 16. března 2014

Víkend



Tento víkend se nám opravdu povedlo počasí. Zvláště v neděli svítilo sluníčko už od rána, tak to bylo poprvé, co jsme mohli být celý den na zahradě. Už jsme i vyndali nějaký zahradní nábytek, zatím jen kovový, s dřevěným ještě chvíli počkáme, protože určitě ještě příjdou deště.



 
 
Dostalo se také na trochu zahradničení, asi jsem potřebovala trochu sluníčka jako motivaci. Museli jsme dokonce už posekat trávu.
'K´ znovu-objevil své hračky na zahradu, takže se sám zabavil  skoro celý den:
 
 

 
 
...... což znamená, že jsem mohla v klidu háčkovat a brzy snad pro Vás budu mít něco nového na ukázku:
 
 

 
 
A jelikož dnes už bylo skoro léto, uložila jsem do krabic už všechnu zimní obuv, tak doufám, že to nebylo předčasné.
 
 



Doufám, že se Vám víkend také povedl, Jana

pátek 14. března 2014

Zahrada v březnu


Nevím, co se letos děje, ale nějak se nemůžu přinutit, abych něco začala dělat na zahradě. Normálně s prvními slunečnými dny začínám dávat do pořádku záhony a plánovat, jaké kytky koupit, ale letos zatím nic. Minulou sobotu jsem sice na zahradě strávila celé odpoledne, ale jenom jsem se slunila na lehátku, pila kafe a háčkovala ....... záhony jsem ale aspoň obešla a moc mě překvapilo, kolik už kytiček kvete  .... a kolik už roste plevele!!!!


Na tyhle modré hyacinty jsem úplně zapomněla, že je mám. Jsou z loňských Vánoc, přesazených z květináčů. Venku nenarostly tak velké, ale barvu mají pořád krásnou.

 



Euphorbie (bohužel nevím, jestli to je jejich český název)a jejich limetkové zelené kvítky mám na jaře moc ráda:



Višeň je už plná velkých zelených pupenů a koukám, že jsem zahradu zanedbávala už na podzim, protože levandule zůstala neostříhaná:


A tohle je asi jeden z důvodů, proč jsem se na zahradě ještě do ničeho nepustila. Sousedi vyměnili plot. Vypadá sice moc hezky, ale já jsem na tom starém měla spoustu popínavých kytek. Trvalo to osm let, než se všechny rozrostly a pokryly celý plot a teď budu muset začít znovu :(( pokusím se tam přichytit, co půjde, ale i tak to bohužel bude chvíli trvat, než se porost vrátí do původní podoby. Budu se muset co nejdřív na zahradu dokopat a začít něco dělat!! Tak snad tento víkend :)


Všem moc děkuji za návštěvu a krásné komentáře, Jana

čtvrtek 13. března 2014

Jarní háčkování – part 1


Tak jsem tady s první věcí, kterou jsem ze své nové zásoby bavlny uháčkovala. Je to sedák na stoličku. Chtěla jsem na něj použít všechny barvy, které jsem koupila, ale tentokrát jsem nechtěla proužky, pro které se obvykle rozhodnu. Zkusila jsem proto ‘granny circles in squares’. Dlouho jsem je na nic nepoužila  a zkušební čtverečky se mi v těchto barvičkách líbily, tak už jsem u nich zůstala. Nakonec jsem nepoužila plánovanou šedou barvu, nějak mi tam k tomu jaru nešla.




Háčkovalo se nádherně, protože Paris je dost silná bavlna, tak to rychle přibývalo. Stačily tři řady a čtvereček byl dostatečně velký.



Pokud by měl někdo zájem, čtverečky jsem háčkovala takto:
Magic ring
1.řada:   1 dl.sl., 1 řet. oko – 8x

2.řada:   3 dl.sl. do každé mezery předešlé řady, 1 řet.oko
3.řada:  * 3 dl.sl. do první mezery, 1 řet.oko, 3dl.sl. 2 řet. oka, 3 dl. sl. do druhé mezery, 1 řet.oko* opakovat dokola
 
 
Nerada hotové čtverečky sháčkovávám, nebo sešívám, použila jsem proto  ‘join as you go’ metodu

 
 


Čteverečky jsem dokola obháčkovala skupinkami 3 dl.sl. do požadované délky. Poslední řadu jsem uháčkovala z krátkých sloupků v tyrkysové barvě.
A tady je výsledek:









 


Přeji všem hezký slunečný den, Jana

čtvrtek 6. března 2014

Přišel mi balíček ......


..... a v něm tato krásná bavlna. Většinou nakupuji materiál na háčkování přes internet, protože bohužel nemám v okolí žádnou galanterii s velkým výběrem vln a bavln :( A tak vždy, když mi příjde balíček, tak jsem trochu  nervózní, jestli vlna bude vypadat tak, jak jsem si představovala.
Při nákupu na internetu se barvy někdy dost špatně odhadují. Ale tentokrát jsem se obávala zbytečně, všechny odstíny jsou přesně takové, v jaké jsem doufala :)) 
 
 


Měla jsem spoustu plánů, co budu z nové bavlny vyrábět, ale teď najednou nevím s čím začít..... ale zítra mám celé ráno jenom pro sebe, tak určitě na něco přijdu :))










 
Přeji hezký večer, Jana